21 czerwca 2017 20:49 | Aktualności

SPRAWOZDANIE Z AKCJI "ZACHOWAJ TRZEŹWY UMYSŁ 2017" W SZKOLE PODSTAWOWEJ IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W ZADUSZNIKACH

W naszej szkole w dniach od 24. 05. – 04.06.2017 r. odbyły się, w ramach tegorocznej kampanii Zachowaj Trzeźwy Umysł, Gminne Dni Profilaktyki. W tym czasie zorganizowanych zostało wiele ciekawych zajęć dla dzieci i rodziców.

Przeprowadzone zostały zajęcia profilaktyczne dla przedszkola i klasy „0” na temat zdrowia, higieny, bezpieczeństwa na drodze. W klasach I –III zorganizowano warsztaty: „Mój Przyjaciel” i „ Jaki jestem? Jaka jestem?”, a w klasach IV – VI „Ja i moja grupa” oraz „Ile jestem wart?”. Ogłoszono także konkurs plastyczno - literacki „Na skrzydłach przyjaźni”, którego rozstrzygnięcie odbędzie się we wrześniu. 01.06.2017 r. podczas Dnia Dziecka odbył się indywidualny konkurs dla uczniów na plakat o tematyce profilaktycznej w dwóch kategoriach wiekowych: klasy 0 – III, klasy IV – VI. Najlepsze prace zostały nagrodzone w szkole i zakwalifikowały się do konkursu gminnego. W tym dniu dla wszystkich uczniów odbyła się projekcja filmów o tematyce profilaktycznej: „Włącz ostrożność”, „Stop cyberprzemocy”. 02.04.2017 r. zorganizowaliśmy akcję z udziałem uczniów „Bezpieczny na drodze”, podczas której przedstawiciel Posterunku Policji w Dobrzyniu nad Wisłą przeprowadził egzamin na kartę rowerową pod hasłem „Moje pierwsze prawo jazdy”. Również w tym dniu nasi uczniowie uczestniczyli w „Drogowym patrolu policyjnym”, podczas którego, pod opieką policjantów, wręczali kierowcom broszury dotyczące bezpiecznej jazdy. Na zakończenie tygodnia profilaktyki 04.06. 2017r. zorganizowaliśmy Piknik Rodzinny – promujący zdrowy styl życia w rodzinie. Na piknik przybyli tłumnie mieszkańcy lokalnego środowiska. Mieli okazję obejrzeć wystawę plakatów profilaktycznych wykonanych przez dzieci z naszej szkoły. Atrakcją pikniku były rodzinne zawody i rozgrywki sportowe promujące aktywny, rodzinny wypoczynek na łonie natury.  Następnie uczniowie klas 0 - III zaprezentowali przedstawienie z okazji Dnia Matki i Ojca, mówiące o tym, że rodzina, w której nie ma nałogów i przemocy, a rodzice zabezpieczają swoim pociechom podstawowe potrzeby, jest marzeniem każdego dziecka. W takiej rodzinie dzieci czują się bezpiecznie i mogą realizować swoje życiowe cele.

Tegoroczna akcja ciesząca się dużym zainteresowaniem lokalnego środowiska została zorganizowana dzięki zaangażowaniu Grona Pedagogicznego, Rady Rodziców, Rady Szkoły i pracowników. Organizatorzy składają gorące podziękowania sponsorom: GOPS w Wielgiem, Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, p. Ewie Grzelakowskiej, Komendantowi Posterunku Policji w Dobrzyniu nad Wisłą, Radzie Sołeckiej z Zadusznik, Państwu Beacie i Pawłowi Ręgockim oraz wszystkim tym, którzy przyczynili się do realizacji przedsięwzięcia.

Opracowała: M. Cywińska

Przeczytano: 47 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry